Rośliny

Jak uprawiać rzepę: Od nasionka do zbioru

Wielu ogrodników uwielbia sadzić w swoich ogrodach rzepę, wyjątkowe, małe warzywa korzeniowe. Rzepa jest dobrym wyborem dla początkujących ogrodników, ponieważ zazwyczaj jest łatwa w pielęgnacji i dobrze rośnie w towarzystwie innych warzyw korzeniowych, takich jak marchew czy rzodkiewka. A ponieważ rzepa lubi chłodną pogodę i szybko rośnie, można w każdym sezonie uprawiać ją wiosną i jesienią.

Podobnie jak buraki, rzepa może być uprawiana dla zieleniny lub cebulki. Rzepa należy do warzyw krzyżowych z rodziny kapustowatych, a jej wierzchołki, które w smaku przypominają nieco gorczycę, można gotować lub jeść na surowo w sałatkach. Korzenie można gotować i przecierać, ale najczęściej używa się ich w zupach lub gulaszach.

Jak sadzić rzepę

Choć najlepiej rośnie w chłodniejszych temperaturach, rzepa wymaga zazwyczaj pełnego słońca, ale toleruje też półcień. Aby dobrze się rozwijać, rzepa potrzebuje dobrze zdrenowanej, żyznej gleby o dość neutralnym pH - najlepiej między 6,0 a 7,5.

Jeśli planujesz uprawiać rzepę głównie dla zieleniny, użyj nawozu organicznego z dużą ilością azotu, który pobudzi wzrost liści, np. 15-5-0; jeśli będziesz używać korzeni, użyj nawozu organicznego 5-10-10. Zawsze dodawaj kompost, aby zapewnić składniki odżywcze i ułatwić odprowadzanie wody.

Wysiew nasion rzepy

Jeśli planujesz uprawę letnią, zacznij wysiewać nasiona rzepy na zewnątrz wczesną wiosną - rzepa jest dość odporna, więc można ją wysiewać na około miesiąc przed terminem ostatnich przymrozków. Uprawę jesienną należy rozpocząć na około dwa miesiące przed pierwszymi spodziewanymi przymrozkami. Rzepa źle znosi upały, dlatego należy unikać sadzenia jej w połowie lata. W niektórych strefach umiarkowanych, jeśli rozłoży się wysiew nasion w odstępach 10-dniowych, można zbierać rzepę w sposób ciągły.

Nasiona rzepy powinny być wysiewane bezpośrednio na grządce ogrodowej. Nasiona należy wysiewać w odległości około jednego cala od siebie i lekko przykryć je 1/4"-1/2" warstwą gleby. Natychmiastowe podlanie pomoże przyspieszyć proces kiełkowania - przy odrobinie szczęścia nasiona powinny wykiełkować w ciągu tygodnia.

Podlewaj rzepę regularnie, aby gleba pozostała wilgotna w okresie kiełkowania. Gdy siewki osiągną wysokość 4 cali, przerzedź rośliny, pozostawiając między nimi 2-4-calowe odstępy. Młodą, delikatną zieleninę można wykorzystać do sałatek.

Pielęgnacja rzepy

W miarę wzrostu sadzonek rzepy należy usuwać wszelkie chwasty, które mogą konkurować o wodę lub składniki odżywcze. Jeśli gleba zawiera dużo substancji organicznych, nawożenie może nie być konieczne, ale można nawozić rzepę po raz drugi około miesiąca po posadzeniu. Gdy siewki osiągną wysokość 5-6 cali, należy rozłożyć warstwę ściółki o grubości 2 cali, aby utrzymać wilgotność gleby i pomóc w walce z chwastami. Jeśli gleba będzie zbyt sucha, rzepa może nabrać zdrewniałej konsystencji.

Szkodniki i choroby rzepy

Ponieważ rzepę sadzi się przy chłodnej pogodzie i rośnie szybko, zazwyczaj zbiera się ją zanim większość szkodników ogrodowych stanie się problemem, ale podobnie jak inne rośliny kapustne, może być podatna na wiele chorób.

Antraknoza, bakterioza, rdza korzeniowa, mączniak rzekomy, plamistość liści, bakterioza Rhizoctonia, parch jabłoni, wirus mozaiki rzepy i biała rdza (lub biała plamistość) mogą mieć wpływ na uprawę. Najlepszym sposobem zapobiegania tym chorobom jest stosowanie płodozmianu - nigdy nie należy sadzić rzepy lub innych roślin kapustnych na tej samej grządce ogrodowej przez więcej niż dwa lata z rzędu. Jeśli w uprawie pojawi się grzybnia, najlepiej odczekać co najmniej 6 lat przed ponowną uprawą rzepy na tym samym obszarze.

Niektóre popularne szkodniki rzepy to mszyce i pchełki, które uszkadzają zieleninę - aby utrzymać te owady z dala od liści rzepy, należy stosować osłony rzędowe. Bardziej niebezpieczne mogą być larwy korzeni lub drutowce, które uszkadzają korzeń rzepy - osłony korzeni mogą zapobiec składaniu jaj przez samice w ogrodzie, ale jeśli zauważysz białe i żółte larwy, a także blizny na powierzchni rzepy lub tunele żywieniowe, unikaj sadzenia roślin w tym samym miejscu w przyszłym roku.

Kiedy zbierać rzepę

W zależności od zasadzonej odmiany, dojrzewanie rzepy trwa od 40 do 60 dni. Rzepę można zbierać w dowolnym momencie, ścinając ją z rośliny. Pozostaw około centymetra nad koroną rośliny, a na ich miejsce wyrosną kolejne liście.

Cebulki rzepy smakują najlepiej, gdy są małe i delikatne - dlatego około 45 dni po zasadzeniu użyj widelca do delikatnego spulchnienia gleby wokół cebulki i oceń, czy jest gotowa do zbioru. Jeśli zbierasz całą roślinę od razu, cebulka powinna mieć około 2" średnicy; jeśli już zebrałeś rzepę, korzenie mogą być większe - około 3" średnicy.

Related Post Jak czytać katalogi nasion?

Rzepa letnia jest bardziej delikatna i powinna być używana wkrótce po zbiorach, ale rzepa jesienna jest zazwyczaj twardsza i może być przechowywana przez zimę. Im mniejsza cebulka rzepy, tym łagodniejszy i słodszy będzie jej smak.

W wielu regionach rzepę zasadzoną jesienią można nawet pozostawić w ziemi i zbierać ją do zimy - nie będzie już aktywnie rosła, więc nie stanie się twarda ani łykowata. Dodanie warstwy ściółki zapobiegnie przemarzaniu rzepy, a zimna pogoda osłodzi jej smak.

Przechowywanie rzepy po zbiorach

Jeśli planujesz przechowywać rzepę, najpierw usuń liście, ponieważ będą one nadal pobierać składniki odżywcze i energię z cebulek. Chociaż zieleninę należy wykorzystać jak najszybciej, korzenie można przechowywać razem z marchwią, burakami lub brukiew w zimnym, ciemnym miejscu.

Cebulki rzepy dobrze przechowują się w szufladzie lodówki na warzywa, ale także w piwnicy lub chłodni. Zwykle można je wykorzystywać przez całą zimę. Można je siekać do gulaszu, gotować i zacierać lub piec w całości.

Zobacz również