Ogród

Czy mielona kawa zakwasza glebę w moim ogrodzie?

Każdy ogrodnik słyszał, że dodawanie fusów z kawy do kompostu przyspiesza jego rozkład i dodaje do niego bardzo potrzebnego azotu. Ale co z dodawaniem fusów z kawy bezpośrednio do gleby w ogrodzie? Czy zakwaszą one glebę lub "spalą" korzenie roślin? Czy fusy z kawy pomagają pomidorom, borówkom i innym warzywom? Czy pomogą rododendronom i azaliom?

Istnieje milion zaleceń online (dosłownie) na temat używania fusów z kawy do odstraszania kotów, zwiększania składników odżywczych gleby, zwiększania przyjaznych bakterii, przyciągania dżdżownic, zabijania ślimaków, zapobiegania chwastom, napowietrzania gleby i Bóg wie czego jeszcze. Niektóre z nich są uzasadnione, niektóre miejskie mity. Widziałem też artykuły o podlewaniu roślin resztkami kawy i jej rzekomych korzyściach (wysoce podejrzane). Pomyślałem więc, że nadszedł czas, aby przyjrzeć się opublikowanej nauce, aby zobaczyć, jaka jest rzeczywistość na temat używania fusów z kawy w ogrodzie.

Czy fusy z kawy zakwaszają glebę w ogrodzie?

Fusy z kawy jako mulcz

Fusy z kawy zawierają około 10% wagowo białek bogatych w azot, które są niezbędne do kiełkowania nasion i wzrostu roślin. Według Lindy Chalker-Scott, ogrodnika miejskiego i profesora nadzwyczajnego, Puyallup Research and Extension Center, Washington State University, "stosunek węgla do azotu w fusach z kawy może wynosić nawet 11:1, co jest idealnym stosunkiem dla odżywiania roślin i gleby. Ponieważ kawa jest ekstrahowana w wodzie, większość związków hydrofobowych, w tym oleje, lipidy, trójglicerydy i kwasy tłuszczowe pozostają w fusach, podobnie jak nierozpuszczalne węglowodany, takie jak celuloza i różne niestrawne cukry. Lignina strukturalna, fenole ochronne i wspaniałe olejki eteryczne wytwarzające aromat również pozostają po procesie warzenia. To właśnie ta ostatnia grupa związków chemicznych posiada właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne."

Powszechna mądrość zakłada, że ponieważ fusy z kawy są silnie kwaśne, obniżają pH gleby, czyniąc ją bardziej kwaśną i korzystną dla roślin kwasolubnych, takich jak borówki, rododendrony i azalie. Ale czy to prawda? Nauka nie jest w tej kwestii całkowicie jednoznaczna.

W badaniach naukowych, dodawanie fusów z kawy do kompostu dało różne wyniki, od lekko kwaśnego kompostu o pH 4,6 do zasadowego kompostu o pH 8,4(!). Kiedy kompostowane fusy z kawy zostały dodane bezpośrednio do gleby ogrodowej, badacze odkryli, że pH rozkładających się fusów nie było stabilne. Po wykazaniu początkowego wzrostu poziomu kwasowości, pH gleby wkrótce potem spadło.

Ale fusy z kawy wykazały zasadniczo pozytywne wyniki jako mulcz na glebie ogrodowej. Jak w przypadku każdej dobrej ściółki organicznej, moderują one temperaturę i wilgotność gleby. Ale fusy z kawy wiążą również pozostałości pestycydów i toksyczne metale ciężkie, takie jak kadm, zapobiegając ich przemieszczaniu się do otaczającego środowiska (bardzo korzystne w utrzymaniu tych zanieczyszczeń z dala od lokalnych dróg wodnych). Wykazano również, że fusy z kawy zwiększają dostępność ważnych składników odżywczych dla roślin, takich jak azot, fosfor, żelazo i cynk.

Należy pamiętać, że każda odmiana ziaren kawy ma inny poziom kwasowości, na który dodatkowo wpływa metoda parzenia.

Czy należy dodawać świeże fusy z kawy do gleby ogrodowej?

Po dodaniu bezpośrednio do ziemi ogrodowej, fusy z kawy są rozkładane przez wyspecjalizowane bakterie i grzyby. W trakcie ich rozkładu powstają substancje humusowe - składniki chemiczne i strukturalne, które mają zasadnicze znaczenie dla jakości gleby. Dżdżownice wciągają fusy z kawy do gleby i wykorzystują je jako źródło pożywienia, co poprawia strukturę gleby.

Jak wspomniano wcześniej, fusy z kawy zawierają dużą ilość azotu, podstawowego składnika niezbędnego do wzrostu roślin. Jednak nie każda roślina dobrze na nie reaguje. W rzeczywistości, świeże fusy mogą być trujące dla niektórych roślin (tzw. fitotoksyczność), więc nigdy nie dopuszczaj do bezpośredniego kontaktu fusów z korzeniami lub łodygami.

Wykazano, że fusy z kawy hamują kiełkowanie nasion u wielu roślin, a u innych hamują wzrost. Naukowcy spekulują, że jest to wynikiem działania pewnych substancji toksycznych uwalnianych z fusów kawy w trakcie ich rozkładu, co może być również odpowiedzialne za opisywane efekty w zwalczaniu chwastów. Inni naukowcy sugerują, że kofeina jest substancją odżywczą, która powoduje to allelopatyczne działanie. Aby być bezpiecznym, nigdy nie dodawać fusów kawy bezpośrednio do gleby lub używać jako mulcz, gdzie nasiona są kiełkujące.

Fusy z kawy kontrolować grzyby i bakterie

Fusy kawy wykazują pewne niezwykłe właściwości w tłumieniu grzybów i więdnięcia, w tym Fusarium, Pythium, i Sclerotinia. W badaniach prowadzonych w kontrolowanych warunkach na fasoli, ogórkach, szpinaku i pomidorach, kiedy fusy były używane jako część mieszanki kompostowej, wykazały zdolność do zapobiegania osiedlaniu się pewnych patogenicznych grzybów i bakterii. Nie przeprowadzono jeszcze badań, które potwierdzałyby ich skuteczność w zwalczaniu chorób na innych roślinach spożywczych, drzewach i krzewach.

Wnioski

Można bezpiecznie używać fusów z kawy do 20% całkowitej objętości kompostu. Więcej może być szkodliwe. Dwadzieścia procent całkowitej objętości jest wystarczające do skutecznego zapobiegania chorobom oraz do budowania gleby i nie powinno zakwaszać gleby (poziom pH zależy od rodzaju gleby, obecnych w niej mikroorganizmów, opadów deszczu, rodzaju kompostu i wielu innych czynników).

Fusy z kawy mogą być stosowane jako ściółka, ale nie należy ich nakładać zbyt obficie, ponieważ łatwo się zbijają i mogą blokować wymianę powietrza i wody. Fusy z kawy najlepiej stosować w połączeniu z organiczną ściółką lub pod ściółką z wiórów drzewnych, aby uniknąć zagęszczenia.

Fusy z kawy nie zakwaszają trwale gleby ogrodowej, tak jak mech torfowy lub dodatki na bazie siarki; wpływają one na kwasowość tylko w bezpośrednim sąsiedztwie, a nie na większe, otaczające obszary. Moim najlepszym zaleceniem jest dodanie fusów z kawy do kompostu wraz z suszonymi, rozdrobnionymi liśćmi i ściętą trawą.

Zobacz również