Blog

Optymalizacja gleb pod drzewa owocowe w celu uzyskania najlepszych plonów

Autor gościnny Trey Watson.

Ze wszystkich elementów niezbędnych do uprawy drzew owocowych - lub czegokolwiek innego - gleba jest prawdopodobnie jednym z najbardziej pomijanych i niedocenianych. Gleba odgrywa kluczową rolę dla zdrowia drzew owocowych i ilości owoców, które wydadzą.

Gruszki dojrzewające na drzewie.

"Gleba jest wielkim łącznikiem życia, źródłem i przeznaczeniem wszystkiego".

Wendell Berry

Odczyn gleby jest bardzo ważny dla drzew owoc

owych

Nie wdając się zbytnio w szczegóły, pH gleby jest miarą tego, jak kwaśna lub zasadowa jest gleba, przy użyciu skali od 1 do 14. Wartość 7 w tej skali jest uważana za obojętną, a wszystko poniżej tej liczby za kwaśne. Odczyn powyżej 7 jest zasadowy, czyli alkaliczny. Drzewa owocowe zwykle dobrze radzą sobie na glebach o pH w zakresie 6-6,5, choć niższe lub wyższe pH nie stanowi zwykle większego problemu. Drzewa migdałowe preferują glebę o pH w zakresie 7-7,5. Rośliny jagodowe najlepiej rosną w glebie o pH około 5. Inne rośliny, na przykład azalie, dobrze radzą sobie w glebie o pH od 4,5 do 6. Rośliny, które są wybredne w kwestii pH, takie jak migdały, borówki i azalie, nie rosną dobrze poza swoim zakresem pH. I prawdopodobnie nie trzeba tego mówić, ale tak czy inaczej: bardzo niewiele roślin rośnie na skrajnych końcach skali pH. Jak sprawdzić, jakie jest pH gleby? Należy wykonać test gleby na uniwersytecie lub w prywatnym laboratorium. Dostępne są również zestawy do domowego testowania pH. Odczyn gleby można skorygować przez dodanie wapna, które podwyższy pH (gleba stanie się bardziej zasadowa), lub przez dodanie siarki lub nawozu zawierającego siarkę, który obniży pH gleby (gleba stanie się bardziej kwaśna).

Tekstura gleby ma

znaczenie

Tekstura gleby określa wielkość cząsteczek

gleby.

Wyróżnia się 3 podstawowe typy gleby: piaszczystą, gliniastą i ilastą.

  • Gleba piaszczysta ma duże cząstki (gołym okiem nadal drobne), ale po namoczeniu i ściśnięciu w dłoni, a następnie puszczeniu, gleba piaszczysta szybko się rozpada.
  • Gleba gliniasta ma nieco mniejsze cząstki, które po namoczeniu i ściśnięciu w dłoni rozpadają się po kilku minutach.
  • Gleba gliniasta składa się z małych cząstek, a gdy jest wilgotna i ściśnięta, zachowuje swój kształt niemal bez końca.
  • Większość gleb to mieszanka trzech głównych typów gleb, przy czym wiele z nich zalicza się do gleb piaszczysto-gliniastych lub gliniasto-gliniastych.
Related Post Jak chronić drzewa owocowe przed ptakamiTutaj, we

wschodnim Teksasie, gdzie mieszkam i uprawiam rośliny, a także w wielu innych częściach południowych Stanów Zjednoczonych, gleba gliniasta występuje w wielu miejscach. Na terenach podmokłych i wzdłuż rzek gleby są zazwyczaj gliniaste lub piaszczyste. Ogólnie rzecz biorąc, gleby piaszczyste szybko odprowadzają wodę, gleby gliniaste odprowadzają wodę wolniej, a gleby ilaste zatrzymują wodę przez dłuższy czas.

Drzewa owocowe rosnące na piaszczystych szczytach wzgórz mogą potrzebować więcej wody, natomiast drzewa owocowe rosnące na glebie gliniastej będą jej potrzebować mniej. Dobrze zdrenowana gleba gliniasta jest na ogół idealna do uprawy roślin ogrodowych i drzew owocowych, choć przy odpowiedniej pielęgnacji rośliny ogrodowe i drzewa wszelkiego rodzaju można uprawiać praktycznie na każdej strukturze gleby. Struktura gleby wpływa również na łatwość, z jaką korzenie roślin mogą się przez nią przedostawać. Korzenie roślin uprawianych w glebie piaszczystej łatwo się rozprzestrzeniają, natomiast korzenie roślin uprawianych w glebie gliniastej mają bardziej ograniczony system korzeniowy. Spośród wszystkich rodzajów gleb najtrudniej jest uprawiać drzewa owocowe na glebie gliniastej. Jednak dzięki dodatkom organicznym, takim jak kompost i mulcz, można poprawić właściwości drenażowe

gleby gliniastej.

Kiedy należy nawozić drzewa owoc

owe

Składniki pokarmowe w glebie są wynikiem naturalnego rozkładu lub nawozu dodanego przez ogrodnika. Każda gleba zawiera przynajmniej kilka naturalnie występujących składników odżywczych, ale aby uzyskać wspaniałe plony owoców, prawie zawsze konieczne jest dodanie nawozu.

Trzy główne składniki odżywcze, które zna większość ogrodników, to azot, fosfor i potas, znane pod symbolami chemicznymi N-P-K. Na wszystkich produktach nawozowych sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zawartość składników odżywczych jest podawana w procentach całkowitej masy przy użyciu trzech liczb. Na przykład nawóz 10-10-10 zawiera 10% azotu, 10% fosforu i 10% potasu, co oznacza, że każdy z tych składników odżywczych stanowi 10% całkowitej masy nawozu.

Większość nawozów zalecanych dla drzew owocowych to nawozy zrównoważone, takie jak 10-10-10. Nawozy organiczne mają zwykle niższą zawartość składników odżywczych, które są uwalniane przez dłuższy czas. Zwykle zawierają też mikroelementy, takie jak wapń i magnez, które korzystnie wpływają na rośliny. Drzewa owocowe dobrze radzą sobie zarówno z nawozami konwencjonalnymi, jak i organicznymi, ale potrzebują nawozów. Zawartość składników odżywczych w rodzimych glebach nie zapewnia drzewom owocowym odpowiedniego odżywiania, aby mogły stale owocować. Najlepszym sposobem sprawdzenia, jakie jest zapotrzebowanie gleby na składniki pokarmowe, jest wykonanie badania gleby.

Mikroorganizmy w glebie również odgrywają ważną rolę

Mikroorganizmy w glebie są (oczywiście!) niewidoczne gołym okiem. I tak jak większość rzeczy na tym świecie, mają swoje dobre i złe strony.

Related Post Jak przycinać borówkiamerykańskieM

nicienie pasożytujące w glebie stanowią problem dla drzew owocowych w różnych miejscach na całym świecie. Nie ma sposobu, aby stwierdzić, czy mamy do czynienia z nicieniami pasożytniczymi, dopóki nie zobaczymy uszkodzeń drzewa. Nicienie pasożytnicze odżywiają się systemem korzeniowym drzew, powodując zahamowanie wzrostu i ograniczając pobieranie składników odżywczych przez drzewa. Z czasem osłabione drzewo może umrzeć z powodu choroby. Glebę można poddać fumigacji na nicienie, ale jest to kosztowna metoda, która może okazać się nietrwała. Niektórzy ogrodnicy odnieśli ograniczony sukces, stosując solaryzację gleby. Solaryzacja polega na uprawianiu gleby i przykrywaniu jej latem czystą folią. Proces ten można powtarzać kilkakrotnie. W niektórych firmach ogrodniczych można kupić pożyteczne nicienie, które żywią się nicieniami pasożytniczymi. Do innych szkodliwych mikroorganizmów należą zimujące grzyby i bakterie.

Większość mikroorganizmów występujących w glebie nie jest szkodliwa, a wiele z nich jest pożytecznych. Zdrowa gleba pomaga roślinom efektywniej wykorzystywać składniki pokarmowe zawarte w glebie. Populacja pożytecznych mikroorganizmów pomaga chronić rośliny przed chorobami, które wnikają do nich przez korzenie. W zdrowej glebie pożyteczne nicienie powstrzymują pasożytnicze nicienie. Rośliny wiążące azot, takie jak fasola i groch, wykorzystują pewne bakterie glebowe do przenoszenia azotu z powietrza do gleby. Herbata z obornika, kompost, kompost i inne substancje organiczne umieszczone wokół drzewa lub w glebie pomagają utrzymać dobry stan gleby w miarę wzrostu drzewa owocowego.

Traktuj glebę dobrze, a ona odwdzięczy Ci się obfitymi zbiorami owoców!

Biogram autora:

Trey Watson jest właścicielem Legg Creek Farm, szkółki specjalizującej się w drzewach owocowych, roślinach jagodowych, winoroślach i innych roślinach jadalnych. Jest także autorem wielu książek ogrodniczych, w tym The Lazy Gardener's Guide to Growing Citrus in Containers (Przewodnik leniwego ogrodnika po uprawie cytrusów w pojemnikach). Mieszka i uprawia rzeczy na farmie we wschodnim Teksasie z żoną i trójką dzieci.

Zobacz również