Blog

Zapotrzebowanie na żywność ekologiczną inspiruje rolników do korzystania z rozwiązań technicznych

Rośnie popyt na produkty ekologiczne. Badanie przeprowadzone przez Organic Trade Association wykazało, że do 2009 r. przychody ze sprzedaży żywności ekologicznej w USA wzrosły do 25 miliardów dolarów - dwadzieścia pięć razy więcej niż w roku 1990.

Wysoki popyt wymaga wysokiej wydajności. Rolnicy ekologiczni nie mogą jednak stosować technologii typowych dla rolnictwa konwencjonalnego, takich jak chemiczne pestycydy, herbicydy i inżynieria genetyczna, w celu zwiększenia plonów. W związku z tym panuje błędne przekonanie, że uparcie unikają oni technologii, przedkładając starą tradycję nad nowoczesne metody. Ale tak nie jest. Dzięki najnowszym osiągnięciom technologicznym rolnicy ci mogą wykorzystać swoją wiedzę na temat procesów naturalnych - na przykład zwyczajów godowych szkodników - do optymalizacji plonów. Zaskakujące wyniki mogą skłonić do zastanowienia się, gdzie leży granica między technologią a naturą.

Rozwiązania ekologiczne: Oprogramowanie i nie tylko

Jeff Birkby, dyrektor ds. kontaktów zewnętrznych w National Sustainable Agriculture Information Service, dostrzega szeroki potencjał technologii zastosowanej w rolnictwie ekologicznym: "Dla mnie technologia jest neutralna, nie jest ani dobra, ani zła. Różnicę robi sposób jej zastosowania".

Jeff ma rację. Rozpoczynając badania nad tym artykułem, miałem na myśli oprogramowanie, ponieważ w przeciwieństwie do aplikacji chemicznych i pestycydów, narzędzia do zarządzania danymi nie mają kontaktu z uprawami, co czyni je całkowicie dopuszczalnymi w rolnictwie ekologicznym. A systemy takie z pewnością istnieją - jednym z przykładów jest Farmigo do zarządzania danymi biznesowymi gospodarstw rolnych. Instytut Technologii Georgia opracowuje nawet nowy interfejs użytkownika oprogramowania do zarządzania danymi dotyczącymi wilgotności gleby.

W trakcie badań zafascynowało mnie, w jaki sposób rolnicy ekologiczni mogą stosować specjalistyczną technologię na swoich polach, a nie tylko w biurze. W przeciwieństwie do swoich odpowiedników z rolnictwa przemysłowego, technologie rolnictwa ekologicznego współpracują z ekosystemami, co przynosi korzyści uprawom.

Kompromisy technologii

Pestycydy, herbicydy i nawozy pozwalają zaoszczędzić czas i pracę w konwencjonalnych praktykach rolniczych, ale wynikająca z tego wydajność kosztuje środowisko. Produkcja, transport i stosowanie tych syntetycznych substancji zagraża jakości wody, niszczy siedliska i pozostawia złowrogi ślad węglowy. Spływy z nawozów powodują między innymi zakwity glonów w Zatoce Meksykańskiej, pozbawiając wody tlenu i zabijając okoliczne ryby.

Related Post Recenzja: In Tune With The Moon by Michel GrosDzięki

współpracy z lokalnymi ekosystemami, gospodarstwa ekologiczne unikają niszczenia środowiska. Przykłady te pokazują, jak technologia może pomóc, dostosowując się do naturalnych procesów:

Obręczowa hala uprawowa może wydłużyć sezon wegetacyjny rolnika, tworząc ciepłe środowisko jesienią i zimą.

Nawożenie i plony

Aby zwiększyć plony, rolnicy konwencjonalni stosują nawozy chemiczne. Jednak narzędzia mechaniczne mogą stanowić odpowiednią alternatywę. Rozdrabniacz rolkowy, urządzenie ciągnięte przez ciągnik po polach lucerny i siana podczas zbiorów, rozbija ściany komórkowe łodyg roślin, przyspieszając ich rozkład. To narzędzie stworzone przez człowieka zwiększa żyzność gleby poprzez przyspieszenie naturalnego procesu rozkładu - bez stosowania sztucznych środków chemicznych.

Kolejną prostą innowacją, która może zwiększyć ilość plonów w gospodarstwach ekologicznych, jest tunel foliowy, który jest bardzo podobny do szklarni - tylko łatwiejszy, szybszy i tańszy w budowie. Składa się ona z plastikowych, elastycznych rur umieszczonych nad podniesionymi grządkami i wydłuża sezon wegetacyjny, chroniąc uprawy przed złą pogodą i utrzymując je w cieple. W ten sposób można wyprodukować więcej plonów na rynek lokalny, unikając konieczności importowania ich z innego miejsca (co zmniejsza potencjalną emisję dwutlenku węgla). Te ukierunkowane na badania naukowe ulepszenia pomagają rolnikom zwiększyć plony i czerpać korzyści finansowe w czysty sposób.

Ekologiczne zwalczanie szkodników i chwastów
Pestycydy i herbicydy są powszechnie stosowane w rolnictwie konwencjonalnym, a jabłka są na nie szczególnie narażone. Rolnicy konwencjonalni stosują w sadach jabłoniowych silnie działające substancje, aby pozbyć się moli dorszowych, gąsienic namiotnikowatych oraz innych szkodników i chorób. Rolnicy ekologiczni stosują bezpieczne alternatywy, takie jak Surround - rodzaj biodegradowalnej glinki, którą spryskuje się jabłka, aby zmylić owady. Po jej zastosowaniu szkodniki nie rozpoznają już jabłek jako pożywienia. Glinka zmywa się i rozpuszcza w deszczu, więc nie ma szkodliwych skutków.

Dzięki lepszemu zrozumieniu zwyczajów godowych owadów i ich składu chemicznego rolnicy ekologiczni mogą również strategicznie niszczyć populacje szkodników, nie dotykając upraw ani gleby. Zakładają oni pułapki lepowe pokryte feromonami żeńskimi, które wabią samce much i larw, które zazwyczaj szkodzą uprawom. Szkodniki wchodzą w pułapkę, aby się połączyć, wpadają w pułapkę i w końcu giną

. Related Post Kompletny przewodnik po kompostowaniu

Delikatna równowaga

Przestrzeganie surowych norm zmusiło rolników ekologicznych do kreatywnego działania. Natura i technologia, dwa często biegunowo różne aspekty, rzadko kiedy pozostają w tak symbiotycznej relacji.

Czysta technologia czy nie, rolnicy ekologiczni mogą połączyć naturę i ludzką twórczość, aby poprawić wydajność i chronić produkty.

Autor gościnny Hunter Richards z Software Advice. Oryginalny artykuł ukazał się na stronie Organic Farmers: Can They Be Tech Savvy?

Zobacz również