Blog

Jak uprawiać cebulę: Które typy są najlepsze dla Twojego regionu?

Być może zastanawiałeś się, dlaczego niektóre rodzaje cebuli wyrosły ogromne cebule w twoim ogrodzie warzywnym, a inne po prostu siedziały tam i nic nie robiły. Powodem może być to, że wyhodowałeś cebulę krótkiego dnia, kiedy mieszkasz na obszarze, na którym trzeba uprawiać cebulę długiego dnia. Yep, wszystkie cebule nie są tworzone jednakowo.

Cebula jest dość wybredna, jeśli chodzi o obszar Ameryki Północnej, w którym rośnie. Nie jest to problem, jeśli uprawiasz zestawy z centrum ogrodniczego, ponieważ są one (przynajmniej mam nadzieję, że są) odpowiednią cebulą dla twojego regionu kraju. Ale jeśli zamówisz nasiona cebuli z katalogu, sprawdź najpierw długość dnia tej odmiany. Przed zakupem cebuli sprawdź, jaka jest Twoja Strefa Twardości USDA

.

Rodzaje

cebul Cebule cebulowe

są specjalnie przystosowane do reagowania na określoną długość dnia i nocy. To decyduje o tym, kiedy, a nawet czy w ogóle, uformują się cebule, zakwitną i wydadzą nasiona. Wszystkie cebule należą do jednej z tych kategorii:

Cebule dług

odystansowe Cebule długodystansowe

do prawidłowego wzrostu potrzebują światła długich letnich dni - co najmniej 14 godzin światła dziennego. Tak dzieje się w strefie 6 lub w częściach położonych dalej na północ. Tego typu cebule są dostępne w odmianach słodkich lub do przechowywania i mogą być przechowywane do 8 miesięcy, jeśli są odpowiednio wysuszone.

Cebula Long-Day powinna być wysiewana z nasion w pomieszczeniach zamkniętych późną zimą, a jej zbiory mają się rozpocząć w połowie lub pod koniec lata. Można je również wysiewać z nasion jesienią na zbiór wiosenny.

Cebule

zaczynają się formować po równonocy letniej na większości obszarów północnych, a dojrzewają zazwyczaj w ciągu 90-110 dni.

Najlepszym wyborem dla cebul Long-Day są

:
  • Yellow Globe Danvers
  • Walla Walla
  • Czerwony Cipollini
  • Southport Czerwony Glob
  • Southport Biały Glob
  • Biały Sweet Spanish
  • Żółty Słodki Hiszpański
  • Żółty Flat Grant
  • Żółty Rynsburg
  • Żółty Zittan
Suszenie cebul (i niektórych czosnków) na słońcu, aby przygotować je do przechowywania Cebule

jednodniowe

Znane również jako cebule pośrednie, odmiany jednodniowe są najbardziej uniwersalnymi cebulami i mają tendencję do bycia bardzo słodkimi. Rośnie w każdej strefie (z wyjątkiem dalekiej południowej Florydy i południowego Teksasu), ale najlepiej radzi sobie w strefie 5 lub 6. Cebule jednodniowe wymagają 12-14 godzin światła dziennego, aby rozpocząć formowanie cebul i dojrzewają w ciągu około 110 dni. Nasiona można wysiewać jesienią dla zbiorów wiosennych lub wczesną wiosną dla zbiorów w połowie późnego lata.

Najlepszym wyborem dla cebul jednodniowych (pośrednich) są

:
  • Candy Onion
  • Wczesnożółty Globe
  • Australijski Brązowy
  • Biała Portugalia
  • Southport Yellow Globe
  • Super Star
  • Włoski Czerwony Madiera
Cebula

krótkiego

dnia Cebula krótkiego dnia

przeznaczona jest do stosowania w ciepłym klimacie - strefa 7 lub dalej na południe. Cebule zaczynają się formować, gdy długość dnia osiąga 10-12 godzin, a dojrzewają w ciągu około 110 dni. Na północ od strefy 7. można uprawiać cebule dnia krótkiego, ale ich uprawa może się nie udać.

Cebule

te są zazwyczaj bardzo słodkie i powinny być sadzone jesienią na późne wiosenne zbiory

. Related Post Halloween: How Pumpkins Became Jack-o'

-LanternsNajlepsze wybory dla cebuli Short-Day są

:
  • Ebenezer
  • Georgia Sweet
  • Candy Onion
  • Wczesna Strasberg
  • Czerwona Creole
  • Sweet Red, Texas Super Sweet
  • Texas Sweet White
  • Biała Bermuda
  • Wczesna Biała Teksańska
  • Texas Legend
  • California Early Red

Zobacz mapę długości dnia cebuli z Dixondale Farms

Rozpoczęcie uprawy cebuli z nasion w pomieszczeniach

Rozpoczęcie uprawy cebuli z nasion w pomieszczeniach jest łatwe. Najprostszą metodą jest wysiewanie nasion w płaskiej doniczce, zwanej również tacą nasienną. Wystarczy wypełnić płaską powierzchnię podłożem startowym, rozsypać nasiona, przykryć około 1/4″ więcej podłoża startowego (lub cokolwiek wskazuje instrukcja na opakowaniu nasion) i podlać (ale nie przesadzajcie z wodą - nie nasyćcie jej).

Gdy nasiona wykiełkują i pojawią się pierwsze liście, umieść mieszkanie pod lampami i przerzedzaj sadzonki w miarę potrzeb. Po 6 tygodniach będą gotowe do przesadzenia na grządkę w ogrodzie. Przy okazji, nie zawracaj sobie głowy przechowywaniem nasion cebuli przez okres dłuższy niż jeden rok, ponieważ po pierwszym sezonie rzadko są one zdolne do życia, chyba że spełnione są idealne warunki przechowywania. Jeśli masz resztki nasion, rozrzuć je jesienią na grządce w ogrodzie.


Kup na Amazon: Jiffy Professional Greenhouse Seed Starting Kits

Kiedy sadzić

cebulę

Sadzenie cebuli w ogrodzie ekologicznym o odpowiedniej porze roku jest kluczowe, ponieważ roślina cebuli musi osiągnąć znaczny wzrost wierzchołkowy, aby wspomóc tworzenie

cebul.

Sadzonki i transplanty cebuli można sadzić tak szybko, jak tylko gleba w ogrodzie stanie się zdatna do uprawy wiosną, ale tylko wtedy, gdy temperatury w nocy będą stale powyżej 28 stopni (F). Sadzimy sadzonki na głębokość jednego cala i zachowujemy 4-5 centymetrowe odstępy między nimi, w zależności od wielkości cebulki. Zestawy nigdy nie powinny być sadzone głębiej niż na jeden cal, ponieważ chcecie pozwolić, aby "ramiona" dojrzewającej cebulki wysuwały się ponad glebę ogrodową w miarę jej dojrzewania. Nie przykrywajcie ramion, gdyż może to przyczynić się do infekcji grzybiczej. Jeśli cebula zostanie posadzona zbyt głęboko, jej wzrost może zostać ograniczony.

W przypadku sadzenia cebuli z nasion o każdej porze roku, temperatura gleby powinna wynosić 65-85 stopni F, aby zapewnić najlepsze szanse na kiełkowanie. Dlatego też najlepiej jest wysiewać nasiona w pomieszczeniach lub sadzić je w ogrodzie jesienią.

Jak uprawiać cebulę

Niewiele roślin jest tak łatwych w uprawie jak cebula. Nie są one zbyt wybredne, jeśli chodzi o miejsce uprawy w ogrodzie, o ile mają wystarczająco dużo światła i umiarkowaną ilość wody. Kluczem do dużego wzrostu cebul jest upewnienie się, że liście wystarczająco urosły, zanim pojawią się cebulki. Dlatego we wczesnych fazach wzrostu cebuli tak ważne jest dużo światła, a także wystarczająca ilość azotu w glebie ogrodowej, aby pobudzić wzrost liści. Kiedy zauważysz, że wierzchołki nie rosną już wyżej, oznacza to, że cebula właśnie się formuje.

Related Post Prepare Your Garden Pond For SummerOnions

like lots of organic material in the soil so that it drains quickly. Podmokłe lub stale wilgotne cebulki mają tendencję do gnicia i rozwoju chorób grzybiczych. W sezonie poprzedzającym sadzenie należy nawieźć do cebuli dużo kompostu, aby azot, fosfor, potas i mikroelementy były dostępne dla roślin po wysianiu lub przesadzeniu. Cebule należy nawozić kompostem co miesiąc, aż do 30 dni przed zbiorami.

Nie nasyć cebuli wodą podczas sezonu wegetacyjnego, ponieważ potrzebuje ona tylko około jednego cala na tydzień, wliczając w to opady deszczu. Jeśli przykryć glebę z mulczem po posadzeniu, powinny one zrobić dobrze, zakładając, że masz normalne opady deszczu. Mulcz pomoże również w kontroli chwastów.

To, co uwielbiam w cebuli, to fakt, że można używać zarówno jej wierzchołków, jak i cebulki na każdym etapie rozwoju. Cebula jest

jednym z tych warzyw ogrodowych

, które można

zbierać

na każdym

etapie ich rozwoju. Wierzchołki są doskonałe do nadania łagodnego cebulowego smaku sałatkom, potrawom typu stir-fry, gulaszom i zupom. Cebule dowolnej wielkości mogą być używane, chociaż ich smak zmienia się znacząco w miarę dojrzewania. We wczesnym stadium wzrostu cebula ma bardzo lekki smak. W miarę zbliżania się do pełnej dojrzałości cebula będzie coraz mocniejsza i słodsza.

Jeśli któraś z cebul ogrodowych wypuści łodygę kwiatową, czas ją wyrwać, ponieważ "zakręciła się". Jest to reakcja na ciepłą pogodę, a cebula usiłuje wydać nasiona. Od tego momentu nie nastąpi dalszy wzrost cebuli. Jeśli cebula nie jest w pełni dojrzała, nie będzie się dobrze przechowywać, więc należy ją jak najszybciej zużyć.

Gdy cebula zaczyna żółknąć i opadać, oznacza to, że osiągnęła pełną dojrzałość. W tym momencie złóż wierzchołki (ale nie usuwaj ich), aby wykorzystać całą pozostałą energię rośliny do wzrostu cebuli. Upewnijcie się, że gleba jest luźna, aby ułatwić suszenie.

Gdy wierzchołki są już całkowicie brązowe, wyciągnij cebule z ogrodu i pozwól im wyschnąć na wierzchu gleby lub na werandzie, tarasie czy tarasie. Pozwól im schnąć przez około trzy tygodnie - w krótszym czasie nie będą się dobrze przechowywać. Mogę powiedzieć, że nie ma nic gorszego niż kosz pełen zgniłych cebul w listopadzie, po całej twojej ciężkiej pracy.

Search for:Przyciskwyszukiwania

Zobacz również