Blog

Przewodnik po konserwach dla początkujących

Autor gościnny Conner Flynn.

Konserwowanie to sposób na przechowywanie świeżej żywności przez miesiące lub lata, w zależności od rodzaju żywności i metody konserwowania. To świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i zapewnienie, że nawet w najciemniejsze dni zimy nadal będziesz cieszyć się produktami z ogrodu.

Niemal każdą świeżą żywność z ogrodu można zamknąć w puszce, aby cieszyć się nią przez kilka miesięcy, a nawet lat.

Większość domowych przetworów przygotowuje się w szklanych słojach, zwanych słoikami Masona. Szklane słoiki można zamykać na dwa sposoby: puszkowanie pod ciśnieniem i puszkowanie w kąpieli wodnej. Każda z tych metod zamyka pokrywę słoika i zabezpiecza go przed bakteriami i rozkładem potencjalnie na lata. Istnieją jednak pewne produkty, które najlepiej konserwować w ten, a nie inny sposób.

Jak skuteczne jest konserwowanie? Jeśli robi się to prawidłowo, żywność może być przechowywana przez 100 lat:

Parowiec Bertrand był mocno obciążony prowiantem, gdy w 1865 roku wyruszał w podróż po rzece Missouri, kierując się do obozów wydobywców złota w Fort Benton w stanie Mont. Pod ciężarem ładunku łódź zatrzasnęła się i zatonęła, opadając na dno rzeki. Odnaleziono ją sto lat później, pod 30-metrową warstwą mułu, nieco na północ od Omaha w stanie Neb. Wśród konserw wydobytych z "Bertranda" w 1968 r. były m.in. markowe brzoskwinie, ostrygi, pomidory śliwkowe, miód i mieszane warzywa. W 1974 roku chemicy z Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Żywności (FPA) przeanalizowali produkty pod kątem zanieczyszczenia bakteryjnego i wartości odżywczych. Mimo że żywność straciła świeży zapach i wygląd, chemicy z NFPA nie wykryli wzrostu mikroorganizmów i uznali, że żywność jest tak samo bezpieczna do spożycia, jak po zapuszkowaniu ponad 100 lat wcześniej.Proces konserwowania; stara technika konserwowania staje się nowoczesna

Jak zaczęto konserwować żywność

Konserwę

wynaleziono w XIX wieku we Francji. Chcąc wesprzeć wojsko walczące w wojnach napoleońskich, rząd francuski zaoferował nagrodę dla każdego, kto wymyśli tani i skuteczny sposób konserwowania żywności. Proces ten osiągnął doskonałość w czasie pierwszej wojny światowej, gdy żołnierze walczący w Europie potrzebowali ogromnych ilości żywności, a także gdy przestawiono się na konserwowanie w puszkach klasy przemysłowej z bardziej delikatnych szklanych słoików. W większości przepisów zaleca się jednak, aby konserwę zużyć w ciągu 18-24 miesięcy, ponieważ jej wartości odżywcze zaczynają się psuć.

Wielu domowych ogrodników wykorzystuje konserwy do przechowywania produktów ogrodowych, a niektórzy także mięsa, do następnego sezonu. Niektórzy używają ich także po to, by uniknąć konserwantów i innych dodatków stosowanych w konserwach dostępnych w sklepach spożywczych. Konserwy nie wymagają przechowywania w lodówce, a jeśli robi się to prawidłowo, zachowują swoje wartości odżywcze i smak przez wiele miesięcy lub lat. Jeśli masz w ogrodzie dużo ogórków lub pomidorów, zastanów się nad puszkowaniem ich zamiast kompostowania lub wyrzucania.

Related Post Recenzja: The Vegetable Gardener's Bible by Ed

SmithPuszkowanie

w kąpieli wodnejPuszkowaniew

kąpieli wodnej odbywa się w niższych temperaturach i jest świetne dla kwaśnej żywności. Trwa to dłużej niż konserwowanie pod ciśnieniem, ponieważ chcesz mieć pewność, że wszystkie bakterie i drożdże, które mogą powodować psucie się produktów, zostały zniszczone.

Następnie

słoiki są zamykane próżniowo i można je bezpiecznie spożyć w późniejszym terminie

.

Zaleca się stosowanie kąpieli wodnej w następujących produktach spożywczych

  • Owoce, soki owocowe, galaretki i dżemy
  • Pomidory
  • pikle, pasty i chutneye
  • Sosy
  • Zupy
  • Nadzienia do ciast
  • Ocet
  • Przyprawy

Puszkowanie w kąpieli wodnej jest stosunkowo proste. Najpierw należy wysterylizować słoiki i sprawdzić, czy na szkle nie ma drobnych pęknięć lub odprysków. Wyrzuć wszystkie uszkodzone słoiki, ponieważ mogą one wprowadzić bakterie do przetworów. Następnie napełnij głęboką patelnię do połowy wodą i doprowadź do wrzenia, do temperatury około 180 stopni. Umieść puste słoiki w gotującej się wodzie, ale nie wkładaj do niej wieczek.

Następnie wyjmij słoik (pamiętaj, aby użyć podnośnika do słoików lub czegoś podobnego, aby się nie poparzyć). Napełnij słoik tym, co zamierzasz przetworzyć danego dnia, uważając, aby nie przepełnić go za bardzo. Większość przepisów na przetwory podaje, ile miejsca należy zostawić, aby zapewnić odpowiednią przestrzeń dla prawidłowego uszczelnienia. Następnie wytrzyj brzegi, załóż pokrywkę i nawlecz opaskę. Włóż do wody, a następnie w ten sam sposób zacznij napełniać pozostałe pojemniki.

Gdy wszystkie słoiki będą już napełnione i znajdą się w wodzie, przykryj je co najmniej centymetrową warstwą wody i nałóż pokrywkę na patelnię. Przepis, którego używasz do puszkowania, określa, jak długo należy gotować słoiki. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij słoiki z wody i pozostaw w pozycji pionowej na co najmniej 24 godziny, aby słoik mógł się odpowiednio uszczelnić podczas stygnięcia. Po upływie 24 godzin sprawdź pokrywki, aby upewnić się, że nie są wygięte przy naciskaniu. Zapisz datę na pokrywkach, aby znać wiek produktu, a następnie przechowuj i używaj w miarę potrzeb!


Kup na Amazon: Ball Mason 32 oz Wide Mouth Jars with Lids and Bands.

Konserwowanie pod ciśnieniem

Konserwowanie pod ciśnieniem służy do konserwowania żywności, która ma niski poziom kwasowości. Ta technika wymaga uzyskania temperatury powyżej 240 stopni, a słoiki zamykają się po ostygnięciu.

Related Post Przycinaj pomidory!

Żywność, która może być z powodzeniem przechowywana w puszkach ciśnieniowych to:

  • Mięsa: w tym drób i owoce morza
  • Warzywa: ogórki, marchew, zielona fasola, buraki itp.
  • Potrawy na bazie pomidorów, które zawierają inne mięsa i warzywa

Do gotowania w puszkach ciśnieniowych zamiast gotowania na kuchence używa się szybkowaru lub konserwatora. Na początku należy wykonać te same czynności, które służą do przygotowania słoików i ich napełnienia. Następnie słoiki umieszcza się w garnku, upewniając się, że są przykryte 2-3 calami wody, i zamyka pokrywę. Gdy minie czas konserwowania pod ciśnieniem zalecany dla danego przepisu, należy doprowadzić ciśnienie w garnku do zera, otworzyć pokrywę i pozostawić słoiki do ostygnięcia na 10 minut przed wyjęciem.

Podobnie jak w przypadku metody kąpieli wodnej, słoiki muszą pozostać w niezmienionym stanie przez 24 godziny, zanim trafią do magazynu.

Puszkowanie może być pożytecznym i przyjemnym hobby. Gdy zaczniesz rozumieć czasy gotowania w przepisach, z których korzystasz, możesz zacząć tworzyć własne przepisy i dobrze się przy tym bawić.

Wielu przechowuje swoje konserwy w spiżarni, piwnicy lub suterenie, ale jest wielu puszkarzy, którzy mają tak wiele przetworów, że potrzebują specjalnego miejsca do przechowywania ich wszystkich. Niektórzy ludzie rzeczywiście budują szopę magazynową tylko dla swoich przetworów. Dobrą wiadomością jest to, że szopa nie musi dużo kosztować i łatwo jest ją szybko zbudować. Możesz znaleźć przewodnik budowania szopy online i użyć niektórych planów szopy 3D, takich jak ten plan szopy 12×12 z 3Dshedplans.com.

Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz lub jak przechowujesz swoje konserwy, puszkowanie to zabawne, satysfakcjonujące i pyszne hobby, które pozwala cieszyć się owocami i warzywami z ogrodu przez cały rok. Żywność w puszkach to także wspaniały prezent świąteczny. A jeśli na tydzień zabraknie prądu, nie będziesz się martwić o jedzenie. Jeśli potrzebujesz więcej pomocy, na YouTube znajdziesz wiele filmów o puszkowaniu i poradników, które pomogą Ci w przygotowaniu przetworów jak profesjonalista.

Więcej informacji na temat puszkowania można znaleźć w Narodowym Centrum Konserwacji Żywności w Domu (National Center for Home Food Preservation) prowadzonym przez USDA.

Oto świetny film instruktażowy na temat podstaw konserwowania z Michigan State University:

Bio autora: Conner Flynn zajmuje się profesjonalnym pisaniem od 2007 roku i uwielbia pisać na różne tematy, zwłaszcza jeśli dzięki temu życie czytelnika staje się lepsze. Kiedy nie pisze, lubi czytać, aby dowiedzieć się więcej na tematy, o których pisze.

Zobacz również